גני ילדים לילדי אספרגר

האבחנה “תסמונת אספרגר” לא קיימת היום לפי ספר האבחנות האמריקאי בו משתמשים אנשי המקצוע הרלוונטיים בארץ. משום כך, כאשר ילד מאובחן מקבל את האבחנה של אוטיזם ברמת תפקוד גבוהה, לעיתים נאמר באופן לא רשמי להורים כי לילד יש בעצם תסמונת אספרגר. 

מכיוון שהאבחנה היא אוטיזם.(למרות רמת התפקוד הגבוהה),יש נטייה לצערנו לשלוח את ילדי האספרגר לגני תקשורת. גנים אלו מאכלסים ילדים עם אוטיזם ברמות תפקוד שונות. יש בהם צוות נרחב מאד, אנשי מקצוע מתחומי המקצועות הפארא רפואיים כגון קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק ומטפלים באומנויות. כמו כן יש יותר סייעות מאשר בגני חינוך מיוחד לליקויי למידה למשל. הצוות הנרחב כולל פסיכולוגית ויש הכלה וליווי גם להורים. למרות הטיפולים הרבים שהילד מקבל והתמיכה המועילה להורים ולמשפחה,מומלץ לבדוק אם אכן מסגרת זו מתאימה לו מבחינת מי הילדים שילמדו איתו בגן. 

חלק גדול מההורים לילדים המאובחנים בגיל הגן  מעדיפים לשלוח את ילדיהם לגנים רגילים עם עזרה פרטנית, בהתאם לחוק השילוב המאפשר לספק לילד סייעת/סייע למספר שעות מסוים כפי שנקבע בוועדה הממונה על כך. היום המגמה היא לקבל את דעתם של ההורים ולשלוח את הילד לאן שהם מעדיפים. 

 

אפשרות נוספת הקיימת במערכת החינוך היא לשלוח את הילד לגן שפתי. הגניפ השפתיים מונים 10-12 ילדים עם לקויות שונות, בעיקר בתחומי הלמידה וההתנהגות. אפשרות זו מומלצת פחות מסיבות עיקריות  אלו:

  1. הגננות בגנים שפתיים לא מקבלות הכשרה לעבוד עם ילדים על הספקטרום האוטיסטי. 
  2. לעיתים יש בגנים אלו ילדים עם קשיים התנהגותיים העלולים לעורר חרדה וקושי בילדים על הרצף האוטיסטי ולפגוע ביכולתם להתקדם וללמוד.  

 

הפניה לאתר משרד החינוך בנושא גני ילדים  לאוכלוסיות מיוחדות :

https://edu.gov.il/owlHeb/GanaiYeladim/Oclusiyotyechudiyot/Pages/populations.aspx